(0)
    UA
logo-desktoplogo-mobile
Твій кошик порожній
Але це ніколи не пізно виправити :)

Історія свідомої моди

Ні для кого не секрет, що світ моди не завжди був екологічно чистим. На щастя, за останні двадцять років відбулося величезне зрушення парадигми у бік екологічної моди. Здійснімо невелику ретроспективну поїздку та повернемося до основ свідомої моди.

Ні для кого не секрет, що світ моди не завжди був екологічно чистим. На щастя, за останні двадцять років відбулося величезне зрушення парадигми у бік екологічної моди. Здійснімо невелику ретроспективну поїздку та повернемося до основ свідомої моди.

Раніше, згідно з традиційною філософією, мода була пов'язана зі статусом та багатством. Найбагатші люди задавали тенденції, які потім поширювалися на решту населення. Тоді бути модним було дуже важливо.

Було б справедливо розпочати з 70-х років, з улюбленої культури хіпі, де люди віддавали перевагу одягу ручної роботи та продуктам без пестицидів. Хіпі також носили старий одяг, відкидаючи культуру масового виробництва, яка домінувала в Америці з 1950-х років.

Модний рух хіпі був контркультурою по відношенню до соціальних норм, таким як масове споживання, матеріалізм та капіталізм.

Перенесемося в 1989, коли в Нідерландах була створена Clean Clothes Campaign (CCC), найбільший галузевий альянс. Згідно з місією CCC, кожна людина, яка працює у світовому секторі моди та спортивного одягу, повинна мати можливість користуватися, здійснювати, захищати та зміцнювати свої права людини на роботі та у суспільстві.

Інтерес індустрії моди до стійкої та етичної моди різко зріс після обвалення швейної фабрики Rana Plaza у Бангладеш у 2013 році, внаслідок якого загинули сотні робітників.

З того часу щорічно проводяться Тижні модної революції на згадку про цю трагедію, а низка організацій ставлять за мету просвітити покупців про вплив модного бізнесу на людей та довкілля, а також надихнути їх на більш правильний та свідомий вибір одягу.

Завдяки ряду рухів та організацій ми також починаємо розуміти, наскільки згубно наші суспільні звички споживання впливають на людей та довкілля. Рух за свідомий розвиток моди набирає обертів, і все більше покупців обмежують і змінюють свої звички споживання одягу, намагаючись змусити індустрію навести лад у своїх справах.

Останніми роками ми спостерігаємо відродження зустрічних рухів. Slow Fashion - це тенденція, що розвивається, яка виступає за більш цілісний підхід до моди й повільніші темпи виробництва та споживання. У міру того як люди все більше усвідомлюють термін служби одягу, вінтажний одяг стає все більш прийнятним і стильним. Переробка та вторинне використання одягу, а також ініціативи з переробки та циркулярної економіки, які пропагують методи підвищення цінності викинутих речей, стають дедалі популярнішими.

Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш досвід шопінгу та проаналізувати наш трафік. Натискаючи кнопку "Прийняти", ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.